Børn og angst

Børn og angst

november 20, 2019 Slået fra Af admin

De fleste forbinder nok angst med noget, der rammer enten teenagere eller voksne mennesker. Det er da heldigvis også oftest tilfældet, men børn kan også sagtens blive ramt, og her er det meget vigtigt at man som forældre har en forståelse for, hvordan man skal opføre sig og agere. Angst er nemlig ikke noget, man blot skal feje væk og tænke at det nok går over af sig selv. Behandling af angst kan være nødvendigt, især hvis det har fået lov til at udvikle sig. Der er dog også mange ting, man som forældre selv kan gøre.

Hvad er angst?

Først er det lige en god ide at slå fast hvad angst er. Det er dog lettere sagt end gjort, for angst kan være mange ting, og det kan skyldes mange ting. Det er en reaktion som kroppen har på oplevet fare. Her er det essentielt at man bider mærke i “oplevet” fare. Et barn kan således godt opleve, at der en fare ved noget, selvom der ikke er det. Som forældre skal man huske på, at hvis barnet oplever det, så føles det ægte for dem. Man må derfor ikke begynde at sige, at det er noget pjat eller lignende.

Det kan være alt fra at et lille barn har svært ved at sige farvel. Det kan også være et større barn, der er bange for at være alene, eller er bange for større forsamlinger. Det kan så at sige være stort set alt.

Sæt ord på?

Det er utrolig vigtigt at du får barnet til at sætte ord på, hvad det er, det oplever som farligt, ellers er det nærmest umuligt som forældre at gøre noget. I stedet for at prøve at gøre dit barn roligt og få det til at slappe af, så spørg ind til problemet og hvad det er de oplever, når de oplever angst.

Hvis barnet er bange for at sove alene, så spørg om hvorfor. Måske er det noget med lyset, måske er det noget med nærværet, men det kan også være, at døren bare skal være på klem. Dette er naturligvis et “lidt” tilfælde, og der findes mange der er sværere at håndtere, som at være bange for at blive drillet i skolen, bange for døden og lignende.

Behandling er essentielt, uanset om det er dig som forældre der behandler og bearbejder angsten, eller det er fagfolk, der tager over og hjælper. En angst der ikke bliver gjort noget ved, kan udvikle sig og blive decideret hæmmende.

Det menes at mellem 5 og 10% af alle børn vil opleve angst i en eller anden form. Det er derfor meget udbredt og noget, som man ikke må negligere .