Børneopsparing: Hvilken opsparing er den bedste for barnet?
oktober 3, 2017Med en børneopsparing har du mulighed for at sikre dit barns indtog i voksentilværelsen. Du skal dog starte så tidligt som muligt, men hvornår er det bedst at starte den? Det ser vi på her, samtidig med at vi undersåger fordelene og ulemperne ved den traditionelle børneopsparing samt andre muligheder for at starte en børneopsparing.
Børneopsparingen
Renten og afkastet på en traditionel børneopsparing er skattefrit. Samtidig er børneopsparingen let at oprette, og familiemedlemmerne kan årligt indsætte et beløb hver måned. Du vælger selv, om de skal stå kontant, eller om du vil knytte dem til et værdipapirdepot og købe obligationer.
Barnet kan tidligst få pengene, når han eller hun fylder 14 år. Senest, når barnet er fyldt 21 år. Pengene er dermed bundet, så du kan ikke hæve dem, ligegyldigt om dit barn plager dig undervejs.
Ulempen ved denne børneopsparing er, at du maksimalt kan indsætte 3.000 kroner om året per barn, og den må maksimalt fylde 36.000 kroner. Fra du stifter kontoen, er en bundet i minimum syv år.
Obligationer
Fordelene ved at opstarte børneopsparingen i obligationer er, at de giver et højere afkast end de renter, du kan få i banken. Du kan enten vælge stats- eller realkreditobligationer, og det skal du overveje nøje. Vælger du de obligationer, der udløber, når barnet er fyldt 18 år, så er der ingen kursrisiko ved det.
Der er dog også ulemper: Det kræver en større indsats, hvis du vil investere pengene i obligationer, end hvis du blot lader dem stå i banken. Tag eventuelt en snak med en investeringsforening, inden du vælger denne løsning.
Aktier
Når du vælger at investere pengene i aktier, så kan du lære dit barn omkring aktier og risikoen ved denne investeringsform. Det er en klar fordel, og det kommer til at give et højere afkast over lang tid, hvis vi ser på det gennemsnitlige afkast per investering.
Der er dog en høj risiko forbundet med aktieinvestering, og du kan risikere, at de mister deres værdi helt, såfremt den virksomhed, du har investeret dine aktier i, går konkurs.