Dit barn har brug for mørke

Dit barn har brug for mørke

maj 10, 2017 Slået fra Af admin

Mange danskere har mørklægningsgardiner i soveværelset, så de nemmere falder i søvn og sover dybt i løbet af natten. Vi ved også, at det er meget vigtigt for vores døgnrytme, at der er mørkt, når vi sover, så kroppen ved, at den skal hvile sig.

Der er dog mange, der ikke tænker over, at børn har samme behov. Især børn, som stadig sover mange timer hver nat, har brug for at få deres søvn i ro og fred uden at vågne af lyset. Samtidig er børns inde ur ikke lige så veludviklet som voksnes, så de har brug for hjælp til at holde en stabil døgnrytme.

Gør værelset trygt

Børn har som regel ikke brug for deciderede mørklægningsgardiner, da det er rart for dem at kunne genkende værelset, hvis de vågner i løbet af natten. Derfor bør du se efter en mellemtype, som gør værelset mørkt uden at lukke alt lys ude.

Et mørkt plissé– eller foldegardin kan være løsningen, fordi vævningen tillader, at der kan komme en lille smule lys ind, uden at det nogensinde bliver skarpt.

Kroppen lader op om natten

Hvis dit barn ikke får sin søvn om natten, kan det påvirke både immunsystemet og barnets trivsel. Kroppen bruger søvnen til at behandle dagens impulser, så dårlig søvn betyder, at barnet ikke er klar til at tage imod nye indtryk dagen efter, og dermed risikerer problemer med indlæring og nemmere bliver irritabelt. Samtidig er det om natten, at kroppen udnytter al den energi, den har fået gennem maden hele dagen, så barnet vokser og udvikler sig korrekt. Det er vigtigt, at kroppen får ro til at udføre disse opgaver om natten, så barnet får ro i hverdagen og kan udvikle sig både fysisk og mentalt.

Pas på døgnrytmen

Ud over at sørge for mørke i værelset, er det vigtigt, at du som forælder holder fast i en stabil døgnrytme alle ugens 7 dage, så barnets krop er indstillet på at falde i søvn og vågne på bestemte tidspunkter. Skubber du rytmen i weekenden, bliver barnet ekstra træt de første par dage i ugen, så det bliver svært at få en stabil rytme på plads. Derudover er det vigtigt, at du ikke bruger værelset som straf, så barnet forbinder det at gå i seng med negative følelser.