Har I styr på sikkerheden i bilen?

Har I styr på sikkerheden i bilen?

februar 28, 2018 Slået fra Af admin

Når man får børn, skal man pludselig være meget opmærksom på sikkerhed. Det gælder især i bilen, hvor små forholdsregler kan gøre forskellen på liv eller død. Selvom alle familier selvfølgelig håber på, at børnene aldrig bliver involveret i et uheld, sker der desværre jævnligt. Og når først uheldet er ude, er der ikke noget at gøre. Derfor er det vigtigt, at I har helt styr på autostol og børnesæder, før I kører afsted med børn i bilen.

Kig efter sikkerheden, når du vælger autostol

Børn under 18 kg skal sidde i autostol, når de er passagerer i en bil. Det skyldes, at en autostol er det eneste, der kan beskytte barnet ordentligt ved et uheld. En god autostol støtter hele barnets krop og i særdeleshed hoved og nakke. Derfor er det vigtigt, at du er meget opmærksom på sikkerheden, når du køber en autostol. Kig for eksempel efter tests fra FDM, bilmagasiner og Forbrugerrådet Tænk, som tager højde for sikkerheden i stolen. Vurderes en stol dårligt i en test, skal du gå helt uden om den i butikkerne.
Husk også, at du aldrig må bruge airbags sammen med et barn. Er der en airbag ved barnets sæde, skal den deaktiveres – også selvom barnet vender bagud. Sideairbags kan du dog godt lade sidde.

Autostole fra Recaro bliver af FDM vurderet som nogle af de mest sikre. Du kan for eksempel finde modellen Zero 1 fra Recaro her.

Brug autostolen rigtigt

Børn fra 0-13 kg skal altid sidde bagudvendt i autostolen. Det betyder, at de skal vende med ansigtet mod sædet og væk fra bilens forende. Hvis bilen bliver udsat for en frontalkollision, bliver barnets hoved ikke slynget fremad. I stedet bliver hele ryggen og hovedet presset længere ind i stolen. Det mindsker risikoen for nakkeskader betragteligt, fordi kraften bliver fordelt på hele barnets ryg i stedet for ét punkt.

Som noget nyt bliver de fleste autostole i dag også produceret med isofix-beslag. Isofix-beslag gør det nemmere at montere autostolen korrekt, og du kan også nemmere flytte austolen fra bil til bil. Det er altafgørende, at stolen er monteret korrekt, så her skal du virkelig gøre dig umage. Det kan være en fordel at tage barn og bil med til butikken og få en specialiseret medarbejder til at vise dig, hvordan du gør.