Hvem skal have jeres barsel?

Hvem skal have jeres barsel?

februar 10, 2020 Slået fra Af admin

Vi lever i et land, hvor vi har rigtig gode vilkår i forhold til at have barsel med vores børn. Der er rigtig mange muligheder for at tilbringe tid sammen med familiens nye medlem. At sige der er ligestilling på området er måske så meget sagt, men der er kommet bedre og bedre vilkår for fædre, der gerne vil på barsel. Alligevel så bliver langt langt langt det meste barsel afholdt af moderen.

Det siger reglerne

Der er mange der synes at reglerne omkring barsel er indviklet. Sådan kan det bestemt også virke, hvis man ikke lige sætter sig ind i dem. Har man først gjort det, er det faktisk ret simpelt. Du kan læse mere om de generelle regler her.

Der er især to ting man skal have styr på. For det første så har man som mor altid krav på minimum 14 ugers barsel med løn efter fødslen, uanset hvordan man er ansat. Så skal moderen afholde barsel i de første 14 dage efter barnet er født. For stort set alle vil dette også være det helt naturlige.

Når det kommer til hvorvidt faderen skal holde barsel, så er der rig mulighed for dette. Forældreorlov med barselsdagpenge i 32 kan nemlig deles mellem far og mor, som man ønsker det. Begge forældre har ret til at holde disse 32 uger, men der er dog kun barselsdagpenge til I ALT 32, og derfor vil de fleste også dele dem mellem sig. Ofte tager moderen langt det meste eller det hele, men flere og flere fædre, er begyndt at tage muligheden til sig.

Skal i holde barsel samtidig?

Mange tænker at det kunne være hyggeligt at holde barsel sammen og gå hjemme sammen med barnet eller børnene. Dette er der heller ikke noget i vejen for. Dog skal man huske på at perioden bliver tilsvarende kortere. Afholder begge barsel i to uger på samme tid, svarer dette altså til 4 uger af de i alt 32.

Husk de 8 uger

Et tidspunkt der er helt essentielt at huske på, er 8 uger. Skriv dig dette bag øret. Senest 8 uger efter fødslen skal man nemlig have meddelt sin arbejdsgiver om hvordan orloven skal afholdes.